„Ești întotdeauna liber să te răzgândești
și să-ți alegi un alt viitor sau un alt trecut“.
Richard Bach - Iluzii
Cine suntem Colaboratori   Lumea Mix Anticariat English
Pseudonim:
Parola:

Cont nou | Recuperare parola
 Cumparaturi
Coșul este gol
 Cautare
Google Custom Search
 Carti
 Informații utile
Prețurile de pe site au inclus TVA de 5%.
   Lumea Mix - Articole
Pădurea și viața
Odată cu avansarea tehnologiei, omul tinde să devină din ce în ce mai sedentar și mai leneș, timpul petrecut în natură fiind înlocuit cu statul în fața calculatorului sau a televizorului. Am ajuns să facem dintr-o unealtă (calculatorul) un adevărat hobby, o pasiune extrem de periculoasă pentru sănătatea noastră, fizică și mentală, alegând să petrecem uneori și douăsprezece (sau poate și mai multe) ore stând pe scaun în fața monitorului.

În tot acest timp trupul nostru fizic suferă, ochii ne dor și uneori parc㠄iau foc”, inima se obișnuiește „leneșă”, de aici o mulțime de oameni (inclusiv copii) care suferă de o mulțime de boli de inimă, obezitate, alergii, astm, bronșite etc. Deși suntem conștienți de aceasta, nu facem nimic și după 8-10 ore de muncă în fața calculatorului, deși doar am stat pe scaun totuși ne simțim foarte obosiți. Apoi ne plângem că viața noastră este numai rutină și suntem mai mereu triști, nefericiți.

Ce puteți face în cazul în care vă aflați în această situație? Este simplu: alegeți să petreceți măcar 30 de minute în natură, zilnic, sau dacă nu este posibil zilnic, măcar 2-3 zile pe săptămână.

Pentru a vă convinge de eficiența acestei soluții vă propun un test simplu: după o zi de stat în fața calculatorului, când ochii sunt foarte obosiți și vă dor, faceți o scurta plimbare prin pădure (sau dacă nu aveți o pădure la îndemâna, printr-un parc) și observați ce se petrece la nivelul ochilor. Veți putea să constatați faptul că ei se vor relaxa, iar durerea și tensiunea se vor diminua sau chiar vor dispărea.

Studiind necesitățile corpului uman, cercetătorii au descoperit așa numita „regulă a lui trei”.
Ce inseamn㠄regula lui trei”? Înseamnă că organismul uman poate rezista: fără aer - 3 minute, fără apă - 3 zile și fără mâncare - 3 săptămâni. Această regulă nu este “batută în cuie”, deoarece există oameni mai înzestrați care pot rezista perioade mai lungi de timp în oricare dintre cele trei cazuri, dar nu vorbim aici de excepții, iar ordinea oricum se menține, chiar dacă timpii diferă. De aici rezultă că cele trei elemente sunt foarte importante pentru organism pentru că ele îi furnizează acestuia energia de care are nevoie însă mai rezultă și faptul că aerul este cel mai necesar și mai important element, lipsa aerului curat, proaspăt afectând în mod ireparabil întreg organismul.

În pădure găsim și aer curat și apă curată și mâncare sănătoasă. Toate bogate în energie și încărcate cu substanțe nutritive de care avem atât de mult nevoie. Aerul din pădure este mult mai bogat în oxigen - arborii il produc, ei consumând dioxid de carbon (pe care noi îl expirăm) si eliminând oxigen (pe care noi îl inspirăm). Aerul din padure conține cel mai mult oxigen între orele 14-19. Un aspect foarte interesant este că noaptea, aproximativ pe la ora 22 copacii încep să absoarbă oxigenul și să emane dioxid de carbon. Deși aparent este un aspect nesănătos, de fapt și dioxidul de carbon emanat de arbori are efecte benefice asupra organismului uman deoarece plămânii încep să se dilate mai mult, pentru a prelua, astfel, cantitatea necesară de oxigen, respirația devenind mai amplă și mai regulata. Așadar aerul din pădure bogat în dioxid de carbon este un excelent calmant și somnifer, o “arma” excelentă împotriva stresului. Deci o plimbare făcută pe înserat prin pădure ori chiar o noapte petrecută în natură, cu cortul ori hamacul, va avea multiple efecte benefice asupra corpului nostru fizic, cât și asupra psihicului nostru.

Acestea fiind spuse vă invit să vă dați voie să petreceți cât mai mult timp în natură.
Deveniți cât mai constienți de beneficiile pe care natura ni-le ofera și folosiți-le din plin.
Fiți cât mai conștienți de ceea ce se petrece în natură, de cântecele păsarilor, de susurul pâraielor, de foșnetul frunzelor mângaiate de adierea vântului. Observați viața din pădure, cum trăiesc animalele, păsarile, descoperind astfel misterele pădurii, si legile nescrise ale naturii mama, din care și noi facem parte și pe care și noi trebuie să le respectăm dacă ne dorim sănătatea corpului și pacea minții și a sufletului.

(Lucian Țepeș)
Apăsați Îmi place și/sau Trimite, Adăugați comentarii sau Urmăriți-ne pe Facebook.


• Dacă ai muri mâine, ai muri împăcat?
Timp de mulți ani am lucrat în îngrijiri paleative. Pacientii mei au fost cei care au plecat acasă să ... (citește)

• Nu te da bătut
Van Gogh a vândut un singur tablou pe perioada vieții lui. Și acesta surorii lui, pe un preț infim. Asta ... (citește)

• Cele 9 viziuni din "Profetiile dela Celestine" de James Redfield
1. Masa critică
O nouă trezire spirituală are loc în acest moment în civilizația umană, generată
... (citește)

• Lista de autosugestii pozitive
Citește atent și rar afirmațiile de mai jos, cu voce tare:

Ziua de azi este cea mai bună
... (citește)

• Din invataturile lui Valeriu Popa
Frica micșorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a unei vărsări excesive de adrenalină în sânge. ... (citește)

• Fructele si conservantii otravitori

În această perioadă, supermarketurile abundă în fructe precum portocale, lămâi, minole și mandarine. ... (citește)


• Despre lapte si produsele lactate

Avem astăzi prilejul să urmărim la TV reclame de-a dreptul stupefiante, de genul celor pentru produsele ... (citește)


• Poveste cu un canar și o tigaie

A fost odată ca niciodată un procedeu de verificare a toxicității materialului din care este fabricată ... (citește)


• Eliminarea obligativitatii iodarii sarii
Societatea civila cere eliminarea obligativitatii iodarii sarii, unul dintre motive fiind cresterea numarului ... (citește)

• Indemn spre fericire
Nu-i asa ca viata e minunata? Daca am putea sa realizam aceasta comoara mai des! Sunt zile ... (citește)
 Promo
   • Cele 12 legi universale ale succesului
»Coperta
»Detalii
Succesul la nivel spiritual înseamnă să descoperi treptat care este destinul și menirea ta în viață.
Autor: Herbert Harris
Editor: Editura Mix
Colecția: Înțelepciunea practică
Disponibil: 2013-07
-30%
   • Albinele și înțelepciunea
»Coperta
»Detalii
Cartea lui John Penberthy, foarte frumos ilustrata de Laurie Barrows, este o delicioasă parabolă despre rostul ființei umane, personificată de o albină, Buzz albinuțul.

Faceți acum o bucurie sufletului dumneavoastră cumpărând această carte.
Autor: John Penberthy
Editor: Editura Mix
Colecția: Lumea din noi
Disponibil: 2008-07
   • Conspirația Dumnezeu: De la superstiție la supraconștiință
»Coperta
»Detalii
În această carte, deopotrivă curajoasă și inspirațională, Osho demonstrează că transformarea omului nu poate fi impusă de instituții, ci ea trebuie să vină din cele mai profunde resorturi ale ființei. Sunt prezentate 7 discursuri care propun o abordare pozitivă, creativă, a căutării drumului către libertate: meditația Zen, singura capabilă să conducă la eliberarea reală.
Autor: Osho
Editor: Editura Mix
Colecția: Osho
Disponibil: 2017-05
  Miercuri, 18.10.2017
Copyright © 2007-2017 Editura Mix
Materialele și informațiile din acest site pot fi preluate numai dacă sunt însoțite de precizarea sursei www.edituramix.ro
 
  ANPC.ro